sobota 27. července 2013

Přečin bývalé prodavačky v závodní kantýně coby ukazatel nestabilnosti českého státu



Tomáš Krystlík

Na začátku byl jako vždy nedostatek české politické kultury. Policie vtrhla do úřadu vlády, prohledala místnosti ředitelky kanceláře premiéra Nečase Nagyové. Ten, postrádaje zjevně základní pud sebezáchovy pro budoucnost vysokého politika, se začal kroutit, obviňovat kdekoho, místo aby udělal věc nejprostší: postavit se před kamery a prohlásit, že odstupuje z úřadu premiéra do doby, než se prokáže jeho nevina, a že řízením vlády pověřuje prvního místopředsedu vlády. Místo toho abdikoval s ostudou o několik dní později.

Navzdory tomu, že česká ústava - mimořádně nekvalitní paskvil, neb šitá horkou jehlou - nepředepisuje abdikaci celé vlády, položí-li se její předseda, chopil otěže do rukou Houpací kůň (podle charakteristického kývání hlavou prezident Miloš Zeman) a nechal sestavit vládu podle svého gusta. To je v Evropě věc nebývalá, protože při abdikaci vlády se sestavuje nová podle výsledku posledních voleb nebo se vypíší volby nové. Místo toho, aby stará vláda zůstala na svých místech až do schválení nové parlamentem, stáhla ocas mezi nohy a vyklidila pole.

Ve hře byl také návrh rozpustit poslaneckou sněmovnu, následkem čehož by byly nové volby. Ale poslanci nechtěli přijít o své lukrativní posty, takže návrh zamítli. Nová vláda musí požádat parlament o schválení do 30 dnů od nastoupení do funkce. Výsledek nelze předvídat.

V každém případě ukázali zase Češi Evropě, jak si nedovedou vládnout.