čtvrtek 25. června 2015

Češi nesdílejí evropské hodnoty



Tomáš Krystlík

Šéfredaktor A2alarmu.cz, pan Jaroslav Fiala stvořil zajímavý text http://a2larm.cz/2015/06/kdo-nesdili-nase-hodnoty, který však trpí smíšením mnoha sice podobných, ale přece jen rozlišných témat dohromady a to bez ladu a skladu. Pokusme se je rozdělit a pojednat o nich odděleně.

Demonstrace vztahu k migrantům na poměrech panujících ve Velké Británii je mimořádně nevhodně zvolený příklad a to z několika důvodů. Velká Británie má jako jediná země EU již dlouhá léta výjimku, co se týká sociálního systému, na nějž vydává o dost méně, než činí průměr EU. Aby bylo rozuměno, ne na sociální dávky, ty se ošidit dost dobře nedají (člověk z nich musí být schopen přežít), nýbrž především na zdravotní a důchodové pojištění. Kdyby odvody do těchto pojištění činily alespoň průměr v EU, představovalo by to pro britské hospodářství takové dodatečné zatížení, že by to podle odhadu odborníků vedlo ke ztrátě jeho konkurenceschopnosti. Takže výsledkem je, že britské zdravotnictví je sice levnější, ale velemizerné, důchody nízké a nivelizované. To ostatně platí pro celý britský Commonwealth of Nations.

Britové jsou relativně xenofobní (splendid isolation), což s předchozím vyúsťuje v tendenci přijímat raději migranty mluvící anglicky a mající zkušenost ze zemí s převzatou britskou správou, tedy z bývalých britských kolonií. Britové tak ušetří peníze na jazykové kurzy i za sociální dávky, protože takoví migranti se integrují rychleji, do pracovního procesu se zařadí dříve než migranti z jiných zemí.

Je logické, že k despektu Britů přispívá i to, že „lidé ze zemí bývalého východního bloku, nás (Británii) vidí jako zemi oplývající mlékem a strdím“. Zajisté, jak by neměli mít takový názor, když cenová hladina ve Velké Británii je snad nejvyšší v Evropě, čemuž odpovídají i platy a výše sociální podpory – o to více mohou migranti z postkomunistických států při příslušném utažení opasků ušetřit peněz.

Pasus o „banditech z Čech“. Ano, v pohraničních oblastech Německa a Rakouska stouply značně počty krádeží a loupeží péčí obyvatel přilehlých států, Polska a Česka. Kromě toho obchodují s bílým masem a pašují věci, které jsou v Německu striktně zakázány nebo omezeny – drogy, zbraně – nebo drahé – cigarety, benzín. Kradou houfně zemědělské stroje, se kterými přejíždějí zelenou hranici do Česka. Do Polska méně, protože zde by museli překonávat vodní toky.

Tvrzení pana Fialy: „Na Západě v nás často nevidí žádné ,české inženýry´, ale primitivní násilníky, rasisty, šovinisty nebo zloděje, kteří přicházejí hlavně proto, aby zneužívali ,štědré sociální dávky´“, neodpovídá pravdě. Zneuživatele sociálních dávek vidí Britové skoro v každém, kdo je na nich určitý čas závislý a pochází z ciziny. Jenže EU funguje jinak. Kdo v Česku ví, že dojde-li si na pracovní úřad a požádá-li o své převedení coby nezaměstnaný třeba do Německa, tak ho do Německa převedou? Přihlásí-li se pak u německého pracovního úřadu, dostane nadále dávky nezaměstnanosti, ale podle německých předpisů, takže je mu placen i byt s poplatky (bez teplé vody, elektřiny, telefonu a garáže). K poskytování dávek v nezaměstnanosti občanům EU podle vlastních předpisů se zavázaly všechny státy EU. Novinka? Asi ano. Je jasné, že se místní pracovní úřady snaží takové lidi zapojit co nejdříve do práce. V Německu například jim mohou krátit či odebrat dávky v nezaměstnanosti teprve tehdy, když dotyčný nespolupracuje nehledá si též sám práci, nedostavuje-li se na přijímací pohovory nebo do pracovního úřadu, je-li pozván, a podobně.

„Naši lidé jsou zkrátka v zahraničí terčem podobných předsudků jako migranti u nás.“ Nejsou, to je nepravda. Nic srovnatelně takového, protože české předsudky proti cizincům a proti migrantům zvláště jsou oproti západoevropským mnohem silnější. Jen si vezměte domácí Čechy-Cikány. Kdyby se nemusel brát ohled na EU, tak jsou již v Česku pro ně zřízeny koncentrační tábory. To, že Česko nechce přijímat žádné uprchlíky, je ostuda mnohem větší, než se komukoliv z Česka zdá. Asi jeden a půl tisíce uprchlíků, o které by měl pečovat podle rozdělovníku EU český stát, není mnoho. O větší množství pečovalo Česko již bez protestů v době války v Bosně a Hercegovině a byli to také muslimové. Zde se již projevuje český rasismus.

A pak v článku následují české omyly typu: „Platy u nás za těmi západními těžce zaostávají a korporace si z nás udělaly Klondajk, odkud ročně odtékají stovky miliard.“ Není radno věřit statistikám – pro nedostatek místa a nezáživnost vynechávám důkaz – ale Češi si ani trochu neuvědomují zcela jinou distribuci výdajů rodiny na Západě a v ČR – nájemné za byt, pojistky, za provoz auta, výdaje za veřejnou dopravu jsou nesrovnatelně dražší než v ČR. Příklad. Policajt v Mnichově má například 1850 € čistého a nájem bytu pro něj, manželku a dítě stojí 1900 €. Korporace si z ČR neudělaly Clondike, to jim umožňuje jen neschopnost českých úředníků vybrat daně. Takže, proč by toho podniky nevyužily?

Nějaký recept na závěr? Obyvatelstvo českých zemí se musí zbavit rasistických předsudků, strachu z cizinců a nenávisti ke všemu nečeskému, cizímu (kromě panující výjimky vůči mercedesům, BMW a podobně), že české neúspěchy, potíže, za vše negativní mohou cizáci. Jinak budou vždy platit za exoty Evropy do ní vlastně nepatřící.


www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Drsna-slova-historika-Krystlika-Cesi-jsou-rasisti-Kdyby-to-proslo-v-EU-tak-zrizuji-i-koncentraky-pro-Romy-381608

Žádné komentáře:

Okomentovat