čtvrtek 1. října 2015

Dva příklady, jak se dezorientuje obyvatelstvo Česka



Tomáš Krystlík

První příklad je zpráva ČTK www.ceskenoviny.cz/zpravy/zeme-evropske-unie-mohou-uveznit-vracejici-se-vyhostene-osoby/1264836, kde snad nejde o záměrnou dezinformaci, nýbrž pouze o nevzdělanost novináře, který to napsal. „Země Evropské unie mohou uvěznit osoby, které znovu vstoupily na jejich území poté, co byly předtím vyhoštěny. Rozhodl o tom dnes Soudní dvůr EU.“ Ano, to je možné, byť to teprve nyní posvětil evropský soudní orgán. V závěru zprávy ČTK se tvrdí: „Jen v letošním roce vstoupilo do Evropské unie více než půl milionu uprchlíků. Někteří z nich, kteří například prchají před syrskou občanskou válkou, mají právo žádat o azyl. Jiní, zejména ze západního Balkánu, jsou ale obecně považováni za ekonomické migranty, kteří se musí vrátit domů.“ Zde se již jedná o dezinformaci. S výjimkou Francie znají všechny státy západní Evropy od roku 1951 nejen azylantský status, nýbrž i postavení uprchlíka před (občanskou) válkou. První se získává dost obtížně, dotyčný musí věrohodně prokázat, že doma mu hrozilo pronásledování kvůli jeho politickému přesvědčení, rase nebo náboženské víře, druhý status válečného uprchlíka snadno. V druhém případě dostane dotyčný povolení pobytu do doby, než válka skončí a poměry se v jeho domově znormalizují. Pak jsou uprchlíci před válkou posláni bez výjimky letecky domů.

Jenže obyvateli ČR je potřeba především jiné informace, kdo se má z uprchlíků zavřít a vyhostit, tedy co předepisuje nařízení EU č. 604/2013 (Dublin III). Tam se praví: „Do vazby předcházející vyhoštění se vezmou všechny osoby s nevyjasněnou identitou“. To jest ty, které udají jinou zemi, než kterou ve skutečnosti opustili, vydávajíce se za někoho jiného nebo jinak znemožňujíce svou pravou identitu.

Též v českých médiích postrádám informaci, že Německo již stačilo zrychlit azylové řízení z několika měsíců na pár hodin – po úředním výslechu žadatele o azyl následuje rozhodnutí o přidělení nebo nepřidělení azylu do dvou hodin a že z více než 170 tisíc přibyvších v posledních pár měsících do Německa stačilo již fyzicky poslat zpět do zemí původu přes 30 tisíc osob.

V internetu kolují i dezinformace ve formě e-mailových dopisů. Zde jeden z nich, který mi byl přeposlán.

Subject: Fwd: Vliv imigrantů na běžný chod nemocnice v Mnichově

Svědectví z jedné Mnichovské nemocnice. Kamarádka v Praze má známou, která jako lékařka v důchodu šla před dvěma roky do jedné z Mnichovských oblastních nemocnic, kde hledali anesteziology. Občas si s ní píše, přeposlala mně její email. Včera jsme měli v nemocnici poradu, situace jak u nás, tak i v dalších nemocnicích v Mnichově je neudržitelná. Pohotovost na klinikách nezvládá a tak vše začínají posílat do nemocnic.

FACIT: Pohotovosti v Německu neexistují. V okresu mimo ordinační hodiny slouží dva tři praktičtí lékaři, kteří mají pohotovost od večera do rána a o víkendech. Jsou doma, za pacienty vyjíždějí. Jejich telefonní čísla uvádí pravidelně vesnický nebo městský reklamní zpravodaj vhazovaný do všech schránek zdarma.

Řada muslimů odmítá k ošetření ženský personál a MY ženy zas říkáme, že mezi ty zvířata zvláště z Afriky, nepůjdeme.

FACIT: Toto mezi německými kolegy říci, tak je už vyhozená na hodinu.

Vztahy mezi personálem a imigranty začínají být stále horší a horší, od minulého víkendu musí s imigranty chodit do nemocnice policajti se psy. Řada uprchlíků má AIDS, syfilis, otevřenou TBC a spousty exotických nemocí, co v Evropě neznáme a neumíme léčit.

FACIT: Žvásty. Umíme léčit, existují na to specializované ústavy tropických nemocí.

Pokud dostanou recept, tak v lekárně zjistí, že musí vše zaplatit hotově. Dochází tam k neuvěřitelným výstupům zvláště, když se jedná o léky pro děti. Děti nechávají personálu v lékarnách se slovy: " tak si je zde vyléčte sami." Takže policie už nehlídá jenom kliniky a nemocnice, ale už i velké lékárny.

FACIT: Naprostý výmysl. Když dostanou lékařské ošetření zdarma, tak také léky. Za největší balení léků se připlácí 5, 7 nebo 10 € jen v případě, pokud jejich cena převyšuje maximální cenu stanovenou zdravotními pojišťovnami, za které jsou dodávány lékárnám. Jinak jsou léky zdarma.

Na poradě jsme otevřeně říkali, kde jsou ti, co je vítali do TV kamer s transparenty na nádraží ? Ano, hranice se sice zatím zavřely, ale milion už tu je a rozhodně se jich nezbavíme. Doteď byla v celém Německu nezaměstnanost 2,2 mil., teď bude nejméně 3,5 mil. Většina těchto lidí je naprosto nezaměstnatelná. Těch lidí se vzděláním je úplné minimum, navíc jejich ženy většinou vůbec nepracují. Odhaduji, že každá desátá je těhotná, stovky tisíc z nich přinesli s sebou kojence a malé děti do 6 let naprosto zbídačelé a zanedbané. Pokud to bude pokračovat a Německo znovu otevře hranice, tak jedu domů, za takové situace mě zde nikdo neudrží ani plat 2x větší než u nás. Já jsem jela do Německa, ne do Afriky či na Blízký východ. Sám profesor našeho oddělení nám říkal, že je mu smutno, když zde vidí uklízečku, co tu za 800 Euro uklízí už léta každý den a pak zde potkává na chodbách mladé kluky, co jen čekají s nataženou rukou, vše chtějí zdarma, když to nedostanou, začnou dělat bordél.Tohle opravdu nemám zapotřebí. Ale zase se bojím když se vrátím, aby to nebylo za nějaký čas úplně stejné u nás. Oni totiž když to nezvládají Němci se svou povahou, tak u nás by to byl totální chaos. Nikdo kdo s nima nepřišel do styku, tak neví, co jsou zejména uprchlíci z Afriky za zvířata a jak si muslimové vyskakují na zdejší personál ohledně svého náboženství.

FACIT: Na lékařku má nevyhovující pravopis a stylistiku. Nepřímý důkaz, že je to podvrh.
...
zdraví Milada


Dodatek. E-mailovou poštou jsem byl upozorněn na jeden článek ve Svobodném fóru.cz coby třetí příklad. Dopsal jsem tedy redakci následující:


To: 'info@freeczechmedia.cz'
Subject: SINE


Vážená redakce,

byl jsem upozorněn na článek http://svobodneforum.cz/mlada-syranka-odkryva-pozadi-masove-imigrace-z-blizkeho-vychodu/. Považuji za neetické, že jste k němu neuvedli votum separatum redakce, které by obsahovalo alespoň tyto informace:
Tvrzení pisatelky: „Další moje známá bohatá rodina tří sester  se dostala do Velké Británie již před několika lety s falešnými pasy. Mají peníze, ale žijí z dávek. Až dostanou občanství Spojeného království, tak se chystají odejít do Dubaje,“ je nepravda. Když je někdo na sociálních dávkách, nedostane občanství.

Tvrzení pisatelky: „Nedávno jsem se třeba dozvěděla o syrském bratranci, který odešel z Abú Dhabí do Švédska! Proč? Prostě proto, že ve Spojených arabských emirátech musel platit za služby, jako jsou lékař, škola a podobně, což ve Švédsku nemusí.“ Je dezinformace. V některých státech kolem Perského zálivu jsou tyto věci zdarma, ale pouze pro státní příslušníky těchto zemí. Získat tam občanství je velmi složité. Není pravda, že ve Švédsku je například nemocenské pojištění zdarma.

Pravda, nevím, jak si vykládáte termín „svobodná žurnalistika“. Možná tím, že otisknete všechno v názorové směsici, ať si čtenář vybere. To je u českého čtenáře zcela chybný přístup, protože je ovlivňován dezinformacemi mainstreamových médií. K uprchlickému tématu je třeba čtenářům trpělivě vysvětlovat, co to je nařízení EU č. 604/2013 (Dublin III), jaký je rozdíl mezi azylanty podle ženevské konvence o uprchlících z roku 1951 a uprchlíky před válkou (druzí budou po skončení války bez rozdílu posláni domů), že u koho je nejistá identita (kdo to je, odkud přichází nebo dotyčný zalže o svém původu a osobních datech) bude vsazen podle nařízení Dublin III do vazby a vypovězen do země odkud přišel.

Za námahu s Vaší odpovědí bych byl povděčen.    

S pozdravem


Tomáš Krystlík
---

 




Žádné komentáře:

Okomentovat