sobota 20. srpna 2016

Jak žurnalisté v ČTK lžou


Tomáš Krystlík
 
Nadpis článku http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/nemci-vraceji-do-polska-cecenske-uprchliky-maji-dost-vlastnich/1383985 je lživý. Z textu článku vyplývá, že Čecenci požádali v Polsku o azyl a odjeli pak do Německa. Tedy jsou podle dohody z Dublinu vraceni do první země, kde jim již nehrozilo pronásledování. Tedy ne kvůli tomu, že Německo má již dost uprchlíků.

pátek 12. srpna 2016

České hurvínkovské představy



Tomáš Krystlík

Přečtěte si blogspot Kdy nás ČNB přestane okrádat? od Evžena Korce, univerzitně vzdělaného člověka (http://korec.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=542863) a popřemýšlejte nad jeho argumentací. Mělo by Vám vyjít cosi podobného, co se praví v názvu tohoto článku.

V článku se tvrdí, že „Češi se už třetím rokem nechávají okrádat. Zlodějem není žádný bezvýznamný kapsář, ale nejdůležitější bankovní instituce v zemi – Česká národní banka (ČNB). Ta totiž pokračuje v oslabování národní měny, jejíž kurz násilně udržuje na hladině 27 CZK za euro“ kvůli pomoci exportu z ČR, „čímž prý podporuje růst i celé české ekonomiky.“

Ano, devalvací měny vůči euru se podpoří vývoz do eurozóny, protože mohou být vyvezeny i výrobky, které by tam při kurzu 25 CZK/€ nebyly prodatelné, neboť kvůli relaci cena versus kvalita by byly drahé. Déletrvající kurzovní výhoda má též svůj rub. Vývozci zleniví, přestanou své výrobky zdokonalovat, protože se jim je daří vyvážet i bez inovací, a tím ztrácejí do budoucna svou konkurenceschopnost. Stoupne-li hodnota koruny, pak budou jejich výrobky hůře prodejné nebo neprodejné.

Dále pan Korec píše: „Bankéři nemluví o tom, že Češi, kteří stále berou výrazně méně než Němci, si pohoršili ještě o nejméně dalších deset procent. Můžeme stokrát naříkat, že se nám stále nedaří západní sousedy v kupní síle dohnat, ale co naplat, když nám v tom brání i naše vlastní národní banka.“

Dobře se to čte, ale je to naprostý nesmysl. O snížení příjmů obyvatel ČR změnou kurzovního poměru by mohl pan Korec hovořit jen v případě, kdyby každý obyvatel ČR utrácel své příjmy pouze v eurozóně, tedy v cizině. Autor si také opomněl položit otázku, proč tomu tak je. Inu, je to dáno produktivitou práce – když je nižší, jsou i nižší příjmy, protože se za zboží utrží méně než při vyšší produktivitě práce. Český stát vyváží převážně výrobky s nižší přidanou hodnotou vyplývající z množství práce a z důvtipu českých zaměstnanců – spíše se vyveze surové dřevo než technologicky složitý přístroj. U výrobků v ČR smontovávaných platí, že je vymyslel někdo mimo ČR. Až Češi budou vkládat do výrobků větší podíl přidané hodnoty vlivem své tvořivé práce a produktivita se přiblíží například německé, mohou a budou pobírat vyšší platy.

Pan Korec tvrdí: „ČNB samozřejmě dobře ví, že okrádá české občany… Některé velké finanční skupiny totiž na intervencích vydělaly pěkný balík.“ Jakým mechanismem, kromě usnadnění vývozu, pane Korci? Snad jedině tak, že jim někdo z ČNB prozradil záměr ČNB intervenovat a skokem snížit hodnotu koruny a ony něco koupily za eura, aby to po intervenci ČNB prodaly za koruny. Jenže to je trestné. Kolik takových finančních skupin to bylo?

„Dovoz do Česka naopak výrazně zdražil.“ Ano, zdražil. Ale to byl účel ČNB, aby všichni více utráceli a tím se zabránilo nebezpečí deflace. Pan Korec opomněl ještě jednu variantu, kterou mohla použít ČNB k odvrácení deflace – rozdat peníze potřebné k měnovým intervencím jednoduše sociálně potřebným, kteří by si mohli dovolit koupit více zboží, tedy i více utrácet.

Nechme Korce Korcem a obraťme se k demagogii pana poslance ČSSD Jaroslava Foldyny: „Nepracující rodiny v severočeském kraji dostávají jen na bydlení 12 tisíc a lidé, kteří denně poctivě makají, žijí z ruky do huby – a nemají zdaleka takové příjmy“ (www.parlamentnilisty.cz/politika/poslanecka-snemovna/-Nepracujici-rodiny-u-nas-dostavaji-jen-na-bydleni-12-tisic-pracujici-lide-ziji-z-ruky-do-huby-Tak-mluvi-pred-volbami-Foldyna-Spickam-CSSD-pak-ohledne-uprchliku-radi-448589).

Aby onen výrok nebyl demagogií, musel by pan Foldyna nastínit, proč tomu tak je. A jsme u další pro Česko „nepříjemné“ věci. V českém tisku se prezentují průměrné příjmy přes dvacet tisíc korun, leč onen průměr nevypovídá, kolik procent lidí bere více a kolik méně, protože velmi vysoké příjmy zvyšují průměrnou celostátní průměrnou hodnotu. Mnohem více by vypovídal mediánový průměr příjmu, což je hodnota, kdy 50 % obyvatelstva má příjem vyšší a 50 % nižší. Tímto poznáním „vyzbrojeni“ odhadněme příjem „makajícího“ živitele rodiny v severočeském kraji na 17 tisíc čistého. Byt ho, viz Foldynovy údaje, stojí oněch 12 tisíc. Zkuste ze zbývajících pěti tisíc s rodinou vyjít! Dotyčný nezaměstnaný tedy nebude puzen jít pracovat a zůstane s rodinou na sociálních dávkách. A příčina tohoto jevu, kterou pan Foldyna zamlčuje? Opět nevalná produktivita práce, která znemožňuje zvyšovat platy na úroveň, kdy se každému vyplatí jít pracovat.

Výhled pro ČR do budoucna? Dost temný. Česká ekonomika stojí na exportu a to především do eurozóny. Montovny časem mohou z ČR odejít a zřejmě tak učiní. Co Češi budou vyvážet pak? Vždyť ani v oboru, kde za komunistické éry vynikali, v pěstování brambor (dáno klimatickými podmínkami na většině území státu) nejsou dnes schopni konkurence? Proč nejsou schopni nabídnout kilo vepřového za srovnatelnou cenu jako západní Evropa? Mohli bychom tak pokračovat dál.

pondělí 8. srpna 2016

Jak čeští novináři překladem a zkrácením zkreslují smysl řečeného

Stačí srovnat http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/kauzy/Elitni-profesor-ktereho-prestali-zvat-do-nemeckych-medii-V-Nemecku-je-chaos-Nelze-integrovat-uprchliky-oni-maji-Nemce-za-slabochy-Jsou-hlucni-a-chteji-byty-a-auta-448180

a

http://bazonline.ch/ausland/europa/Diese-Maenner-denken-Deutsche-Frauen-sind-Schlampen/story/22916308

Vyznění německého originálu je zcela odlišné.