sobota 7. ledna 2017

Činnost chystaného Centra proti terorismu a hybridním hrozbám zcela určitě ztroskotá



Tomáš Krystlík

Byť se slovy europoslance Luďka Niedermayera, který zřízení Centra pokládá za smysluplné do doby „než budeme všichni dostatečně vzdělaní na to, abychom byli schopni rozeznat dezinformace a účelové manipulace“ (http://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ludek-Niedermayer-Nez-budeme-vsichni-dostatecne-vzdelani-na-to-abychom-rozeznali-ucelovou-manipulaci-urad-proti-dezinformacim-je-potreba-470142) lze souhlasit, zbývá otázka, kým ono Centrum personálně obsadit a jak má působit na veřejnost.

Stačí chvíli sledovat česká média, abychom splakali nad úrovní těch, kteří do nich přispívají ať profesionálně nebo i amatérsky. Ukažme to na příkladu. Novinky.cz zveřejnily článek „Nepomáháte nám. Tisíce uprchlíků žalují Německo“ (https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/425566-nepomahate-nam-tisice-uprchliku-zaluji-nemecko.html). Z textu článku plyne, že oním „nepomáháním uprchlíkům“ autor, považte, profesionální novinář, míní odvolávání se uprchlíků ke správním soudům proti rozhodnutí o azylu a žaloby na průtahy ve vyřizování žádostí o azyl. Kde je prosím odpírání pomoci ze strany Německa nebo německého obyvatelstva? Většina čtenářů si přečte jen titulek a dezinformace kvalitou hodná ruských tajných služeb je na světě.


Odkud se asi budou rekrutovat oni napravovatelé zkreslených a lživých informací v nově zřizovaném Centru? Z českých tajných služeb? Možná, jenže podle toho, jaké „skvosty“ předkládá většina z bývalých zpravodajců české veřejnosti v médiích, tak bude Centrum, které určitě pár takových zaměstná, vyrábět jen nové dezinformace a vzbuzovat u českého obyvatelstva odpor k Západu a k EU.

Které další povolání tenduje ke špionáži a má ke zpravodajství nejblíže, takže by se profesionály z oboru daly zaplnit řady Centra? Inu, žurnalisté! Jenže jejich kvalita v Česku je velemizerná, problematice, o které píší, velmi často nerozumějí nebo jen povrchně. Dosud jsem nezaznamenal jediného českého novináře (abychom zůstali u dnes frekventovaného tématu), který by rozlišoval v souvislosti s migrační vlnou do Evropy mezi uprchlíky-žadateli o azyl a humanitárními nebo taktéž subsidiárními uprchlíky a navíc pravdivě referoval o jejich sociální podpoře v Německu nebo v Rakousku. Všichni jen píší a přebírají nesmysly. Například tvrdili, že uprchlík v Rakousku pobírá 30 € denně coby kapesné mimo stravu a ubytování. Kdyby to byla pravda, tak by samotné kapesné přesahovalo tamní zákonem stanovenou měsíční sociální dávku na obživu i na zaplacení nájmu. V Německu je tomu jinak, výše sociální dávky na bydlení není jako v Rakousku paušální, nýbrž se liší podle výše konkrétního nájmu. Sociální dávky na jídlo dostávají migranti do uznání azylem o 10 % nižší než ostatní obyvatelstvo. Nicméně se v českých médiích objevovaly značně rozlišné částky vydávané za sociální podporu pro jednotlivce, aniž někdo vysvětlil jejich rozdílnou výši a vše uvedl na pravou míru. Každý si snad dovede představit, jak by práce Centra trpěla, kdyby v něm byli takoví žurnalisté-neumětelové zaměstnáni.

Zde jako příklad ukázka, jak by měla vypadat korektní kvintesence faktů o migrační vlně 2015 směřující hlavně do Německa, aby se tak čelilo dezinformacím, jak by asi měla být podána oním Centrem proti terorismu a hybridním hrozbám: Převaděči a naháněči migrantům slibují, že v Německu dostanou (a) nový rodinný dům do půl roka zdarma, kam se bude moci nastěhovat celá za svým členem přišedší rodina, (b) auto přidělené zdarma, (c) startovní kapitál pro otevření živnosti. Koho pak rodina vyšle jako prvního, jako rodinný předvoj? Mladého, silného muže, který něco vydrží. Nezná latinku a má projít x-zemí. (Letecké společnosti musejí na své náklady přepravovat každého, který nemá EU-vstupní vízum zpět.) Jak se tedy dotyčný bude orientovat, neznaje místní jazyk? Podle Googglemaps a podobných internetových zobrazovačů, tedy rodina se musí složit na smartphone. Migranti přicházejí hlavně z mimoevropských zemí, kde neexistuje sociální systém, jsou tedy připraveni hned pracovat a ne se válet na sociálních dávkách. Když naslibované nevyjde, chtějí často zpět, domů. S podporou německých úřadů existuje relativně silný letecký protiproud vracejících se. Dne 5. 9. 2015 stála kancléřka před rozhodnutím, zda vpustit nebo nevpustit do Německa vlnu migrantů valících se z Budapešti do Rakouska, zda porušit nebo neporušit německou ústavu pravící: ,Politicky pronásledovaní požívají azyl´. A to bez jakéhokoli omezení jejich počtu.“ Objevilo se v českých médiích něco podobného? Ne? Tak jak může někdo očekávat, že to Centrum napraví?

Pak je tu jeden velmi překvapivý fenomén, který nelze beze zbytku logicky vysvětlit. Okamžikem odtržení Krymu od Ukrajiny a vypuknutí bojů na východní Ukrajině se názorově otočilo mnoho psavců, o kterých příklon k Rusku člověk nepředpokládal ani ve zlém snu, a doslova se z nich stala hlásná trouba Moskvy. A to i z většiny lidí, kteří na Západě prožili jako exulanti desítky let. Něco se dá vysvětlit tím, že na ně mají ruské tajné služby kompromitující materiály, ale při takovém množství přes noc názorově převrácených to nevypadá na vysvětlení vyčerpávající, i když teoreticky to možné je. Pak už jen zbývají jen dvě možnosti (1) že byli názorově proruští již před krádeží Krymu a že to dovedně skrývali – jenže během desetiletí v exilu by se jistě něčím prozradili. Nebo (2) že na ně zapůsobil národní pud (strach) z ohrožení kýmkoliv, i fiktivního, velící jim uchýlit se pod ochranu mohutného slovanského dubiska na východě. Není to nic nového, strachem z odvěkých nepřátel a cizáků trpí většina české společnosti minimálně již celé století, aniž si to uvědomuje.

Další otázkou je, jakým způsobem hodlá Centrum propagandistické lži korigovat. Zřídit si stránku v internetu očividně nebude stačit v konkurenci desítek proruských websites a blábolů proruských, antiamerických a protiunijních psavců zveřejňovaných i mimo ně. Navíc je dnes česká společnost českými médii a ruskou propagandou již značně zfanatizovaná, což se projevuje například v požadavku poslat armádu na hranice státu, jako kdyby počtem vojáků na něco takového stačila, poslat tam hasiče, aby tam migranty kropili stříkačkami, v čemž by jim pomáhali čeští rambové-dobrovolníci připravení, podle svých slov, zastřelit na hranici každého čmouda, který by se dral do Česka. Nebo také na nenávistném vztahu Čechů k EU, Merkel a k Německu.

Buď jak buď nezvládne Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám svůj úkol ani personálně, ani organizačně. I kdyby se mu to zázrakem nakrásně podařilo, je názorové převrácení propagandisticky již zmanipulovaného českého obyvatelstva úkol na desítky let.


http://www.parlamentnilisty.cz/arena/nazory-a-petice/Tomas-Krystlik-Cinnost-chystaneho-Centra-proti-terorismu-a-hybridnim-hrozbam-zcela-urcite-ztroskota-470253?nocache=1


http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Chovancovo-centrum-skonci-fiaskem-soudi-komentator-Nejvetsi-dezinformace-pry-pachaji-neschopni-cesti-novinari-470267

Žádné komentáře:

Okomentovat