neděle 20. srpna 2017

Jak dalece mají západoevropské společnosti strach z migrantů?



Tomáš Krystlík

Podle českých médií obavy mají – a velké. Jaká je ale skutečnost?

Kdo zadá průzkum veřejného mínění o vztahu autochtonního obyvatelstva k migrantům, chce většinou znát důsledek velké uprchlické vlny z roku 2015 a pozdějších příchodů, doložit škodlivost, nebezpečnost migrace pro stávající společnost. Nebo chce prokázat i opak. Přesná znění otázek i možností volby odpovědí se neuvádějí, takže nelze posoudit, nakolik jsou sugerující a výsledky průzkumu tím samým zmanipulovány.

Jiná situace nastane, když dotazovaní neodpovídají na přímé dotazy, nýbrž jsou vyzváni k vyjmenování problémů, které je tíží, a jejichž návrhy na řešení by měly podle nich být předmětem (před)volebního klání politických stran v daném státě. Voliči v zemi nejvíce zasažené migrační vlnou pokládali v polovině srpna podle agentury Emnid na zakázku Bild am Sonntag za mimořádně důležité nebo velmi důležité pro zařazení do volebních témat nadcházejících celoněmeckých parlamentních voleb 24. 9. 2017 následující věci (s procentem respondentů):

vytvoření rovných šancí na vzdělání pro všechny děti – 75 %
likvidaci chudoby ve stáří (otázku nízkých starobních důchodů) – 70 %
boj proti kriminalitě a terorismu – 69 %
zlepšení péče o nemocné a bezmocné – 65 %
lepší ochranu životního prostředí a klimatu – 65 %
větší podporu rodin s dětmi – 62 %
dostupnost zaplatitelných bytových nájmů – 61 %
snižování nezaměstnanosti – 53 %
spravedlivější rozdělení bohatství společnosti – 52 %
snížení daní a odvodů do sociálního pojištění – 38 %
rychlejší oddlužování jednotlivých zemí a spolku – 34 %
MIGRACI A PŘISTĚHOVALECTVÍ – 29 %
přechod na elektromobily – 26 %

Při srovnání německých preferencí volebních témat s názory obyvatel ČR – problematika migrace je až na dvanáctém místě naléhavosti – se nelze vyhnout náhledu, že česká společnost je indoktrinovaná a hysterická, když čelí jen 12 (slovy: dvanácti) přerozděleným uprchlíkům zavřeným v českých detenčních zařízeních a přišedším do Evropy ještě před rokem 2015, kdežto německá několika stům tisícům migrantů s volností pohybu alespoň v rámci okresu (uznaní azylem mohou cestovat dle libosti po celé EU). A k tomu má české obyvatelstvo obrovský strach z dalších příchozích in spe. Nespekulujme, kdo je dezinformoval, zodpovězme si však otázku, komu by nejvíce posloužilo poškození nebo rozpad EU? Kromě toho totiž zbývá jen jediné další schůdné vysvětlení: nevyspělost, infantilita české společnosti spojené s nedostatkem politické kultury v zemi.


Žádné komentáře:

Okomentovat